måndag, oktober 19, 2009

Snö!

I morse när vi vaknade var hela världen vit ... men nu håller det på att smälta bort. Trist, det var så ljust och härligt!

Recept på en god middagsrätt (som vi åt igår):

En bit färskt sidfläsk med svålen kvar
Ett äpple
Balsamvinäger
Soja
Salt
Potatis

Sätt ugnen på 150 gr. Skär svålen (inte hela fläskbiten, bara svålen!) i smala (0,5 cm) "ränder" med en vass kniv. Gnid in svålen med salt, snåla inte! Häll lite vatten i botten på en lagom stor ugnsform i metall. Lägg fläskbiten med svålen nedåt och ställ in i ugnen ca 20 min. Vänd sen på fläskbiten och salta lite till på svålen. Lägg äppelklyftor runt om fläsket, häll på balsamvinäger och soya och lite mer vatten om det behövs. Skjuts in i ugnen igen, typ en timme. Koka potatisen under tiden som du ökar värmen till 200 grader i ugnen. Flytta upp fläskbiten högst upp i ugnen och kör till svålen blivit knaprig. Tänk på att fylla på med vatten om det behövs, det ska bli lite sky. När potatisen kokat klart, gör en sås på skyn + grädde och kanske lite mer soya om du tycker det behövs. Skiva fläskbiten och servera med potatis och haricot vert (eller inte).

Detta kallas för "ribbenstek" och det finns ett recept i senaste numret av Buffé. Men jag gjorde på mitt vis och det blev väldigt gott. Den knapriga svålen är himmelsk!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida